Bruksizm; diş sıkma, diş gıcırdatma anlamına gelen, genellikle uyku esnasındaki güçlü çene hareketleri sonucu, hastalar tarafından fark edilmeyen hareketlerdir. Bu normal olmayan bir durumdur ve rahatsız edici bir ses ortaya çıkar. Diş sıkma veya gıcırdatmanın birkaç nedeni olabilir. Bunlar; dişsel olarak meydana gelen kapanış sorunları, uyumsuz yapılmış veya yüksek bırakılmış restorasyonlar veya psikolojik nedenler olabilir. Özellikle günümüzde toplumsal yaşamın zorluklarıyla beraber psikolojik nedenlerle görülen diş sıkma alışkanlıkları önemli yer tutmaktadır. Günlük yaşamın stresine bağlı bruksizm hastalar tarafından farkedilemeyen ve ciddi problemlere yol açabilen bir hal almıştır.
Diş sıkma ve diş gıcırdatma alışkanlığının tedavisinin birinci amacı; çene ekleminde geri dönüşümsüz zararlar bırakan, normal dışı çene hareketlerini engelleyerek, çene eklemini korumak, varsa ağrıyı ortadan kaldırmak ve dişlerin aşınmasını engellemektir. Bu amaçla, hastanın gece uyurken takacağı, dişlerine uygun olarak hazırlanan silikon plaklar kullanılmaktadır. Plak, uyku esnasında dişlerin birbiriyle direkt temasını keserek aşınmayı engellemekte, böylece çene eklemini rahatlatmakta ve ağrıyı ortadan kaldırmaktadır. Ancak şiddetli vakalarda gece plağının yanı sıra, stresi azaltmaya yönelik tedaviler, kas gevşetici ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılması gerekebilir. Bu tip diş sıkma ve gıcırdatmanın ileri aşamalarında, dengeli bir diş teması ve çene hareketlerinin sağlanması için, eski ya da hatalı yapılmış dolgu ve protezlerin yenilenmesi ve mutlaka eksik olan dişlerin uygun görülen protez uygulamalarıyla tedavi edilmesi gerekir.
İçeriklerimiz ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçemez.