DİŞ PROTEZLERİ


Ağızda çeşitli nedenlerle kaybedilmiş dişlerin yerine konan, kişilerin estetik, fonksiyonel, biyolojik hem de sosyal olarak ihtiyaçlarını karşılayan yapay aygıtlara diş protezleri denilmektedir.

Diş kayıpları, genellikle çürük, travma ya da dişeti hastalıkları nedeniyle olmaktadır. Dişlerin kaybedilmesiyle beraber çiğneme bozuklukları, mide rahatsızlıkları, estetik problemler, çene eklemi rahatsızlıkları, konuşma bozuklukları ve sosyal problemler yaşanabilmektedir. Bu nedenle kaybedilen dişlerin yeri mutlaka uygun bir protez türüyle tamamlanmalıdır.

Protez Çeşitleri

• Sabit Protezler,
• Hareketli Protezler,
• Total Protezler,
• Hassas Bağlantılı Protezler,
• İmplant Üstü Protezler (Sabit veya hareketli)

Sabit Protezler

Sabit protezler ya tek diş üzerine yada boşluğun her iki yanındaki dişlerden destek alarak diş eksikliklerinin tamamlandığı köprülerden oluşmaktadır. Sabit protezler, eksik bölgenin yanındaki dişlerin belli bir miktar küçültülmesiyle hazırlanmaktadır. Gerekli laboratuvar işlemleri ve provalar yapıldıktan sonra dişlere yapıştırılır ve hasta kendi dişiymiş gibi rahatlıkla kullanabilir.


Hareketli Protezler

Hareketli protezler; diş eksikliğinin çok fazla olduğu durumlarda, sabit protezin yapılamadığı durumlarda uygulanmaktadır. Hasta tarafından takıp çıkarılabilmektedir. Hareketli protezler iki başlık altında toplanabilmektedir.

Eğer hastanın ağzında hiç dişi yok ise total protezler (Damaklı protezler), hastanın ağzında az sayıda diş var ama sabit protez yapılamayacak durumda ise; parsiyel protezler (İskelet protezler) olarak sınıflandırılırlar. Parsiyel protezlerde tutuculuk ve desteklik sağlaması amacıyla kanca veya tırnak gibi metal parçalar vardır.

Hassas Bağlantılı Protezler

Hassas bağlantılı protezler parsiyel protezlerin kanca veya tırnak içermediği, yine hasta tarafından takılıp çıkarılabilen, estetik kaygısı olan hastalara uygulanan halk arasında çıt-çıtlı protez olarak da bilinen protez türüdür. Hastaya sabit protez yapılamayacak ise fakat hasta ağzında kancaların görünmesini istemiyor ise bu protez türü tercih edilir.


İmplant Üstü Protezler

İmplant üstü protezler; hem sabit hem de hareketli olabilmektedir. İmplant üstü sabit protezler aynı kron köprü protezlerinde olduğu gibi diş kökünü taklit eden titanyum vidadan ve dişin kron kısmını taklit eden abutment denen parçasından oluşmaktadır. Abutment denen dişin kron kısmını taklit eden parçaya kron ya da köprü aynı doğal dişte olduğu gibi yapıştırılır. İmplant üstü hareketli protezlerde ise duruma göre implantlardan veya hem implant hem de yumuşak dokudan destek alınarak hastaların takıp çıkartabileceği protezler yapılmaktadır.

Bizi takip edin!
GÜRKAYNAK DİŞ KLİNİĞİ Cumhuriyet Blv. No:135 Adil Bey Apt. Kat:1 D:1-2 (9 Eylül Rektörlük Karşısı) 35220 Alsancak, Konak Tel. 0 232 502 25 65   -   onur@gurkaynak.net

İçeriklerimiz ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçemez.