HORLAMA APAREYİ

Horlama, ağız ve burun arasındaki hava yolunun daralması sonucunda nefes alıp verirken meydana gelen gürültülü sese denir. Dilin arkası, yumuşak damak ve küçük dil birbiri üzerine gelerek yapışır ve nefes alıp verirken titreşerek ses çıkmasına neden olur.

Uyku apnesi ise horlamanın bir ileri evresi olup uyku sırasında solunumun durmasıdır. Horlamanın şiddetli olduğu durumlarda nefessiz kalınarak solunumun tamamen durması söz konusudur. Bu nefessiz kalma süresi 10 saniyeyi aşarsa ve sürekli tekrarlarsa hayati tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle uyku apnesi olan kişiler mutlaka ‘Polisomnografi’ adı verilen uyku apnesi testini yaptırmalıdırlar. Bu hastalığın teşhis ve tedavi sürecinde çok önemli bir aşamadır. Uyku apnesi olan kişilerde yıllar içerisinde yüksek tansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıklar, ayrıca uyku sırasında ani ölümler, inme, kalp krizi görülebilmektedir.

Horlama ve uyku apnesi görülen kişilerde sıklıkla bazı şikayetler görülmektedir. Çünkü kişinin uyku kalitesi bozularak bu durum günlük yaşantısını da etkilemektedir.
Horlama ve uyku apnesi olan kişilerde sıklıkla görülen şikayetler: • Yorgunluk
• Halsizlik
• Dalgınlık
• Yorgun kalkma, uykuyu tam alamama
• Konsantrasyon eksikliğidir.

Horlama tedavisinde cerrahi ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri vardır.

Bunlar;

• Kulak Burun Boğaz uzmanlarının uyguladığı uvulopalatoplasti ameliyatı
• Boğaza basınçlı hava veren maske uygulamaları (CPAP)
• Diş hekimleri tarafından uygulanan horlama apareyleri (Protezleri)

Horlama Apareyi

Bu horlama apareyi, alt ve üst çeneye takılan özel plaklardan (Kalıplardan) oluşan bir protezdir. Aparey, alt çene önde ve aşağıda olacak şekilde tek parçadan oluşmaktadır. Hasta bu apareyi takarken alt çenesi daha önde ve aşağıda bir konumda durmaktadır. Buradaki amaç, alt çeneyi ve onunla birlikte dili öne çekerek, üst solunum yolu boyutlarını arttırmaktır. Böylelikle hem hastanın horlaması engellenir, hem de rahat nefes alıp verebilmesi sağlanır.

Cerrahi işlemlere ve maskeye göre tolere edilebilmesi ve kullanımı daha kolaydır.

Tedavinin etkili olabilmesi için; hastanın geceleri uyurken düzenli olarak kullanması gerekmektedir.

Bizi takip edin!
GÜRKAYNAK DİŞ KLİNİĞİ Cumhuriyet Blv. No:135 Adil Bey Apt. Kat:1 D:1-2 (9 Eylül Rektörlük Karşısı) 35220 Alsancak, Konak Tel. 0 232 502 25 65   -   onur@gurkaynak.net

İçeriklerimiz ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçemez.