DUDAK-DAMAK YARIĞI (DDY)

Kalıtım, yakın akraba evliliği, hamileliğin ilk üç ayında annenin fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlere maruz kalması ve Down Sendromu gibi bazı kalıtımsal sendromlar dudak-damak yarığı oluşumuna neden olur. Dudak-damak yarıklarının oluşma ve görülme sıklığı 1.000 doğumda 1, sadece damak yarıklarının görülme sıklığı ise 2.500 doğumda 1 olarak belirtilmektedir. Bu anomalinin tedavisi; Cerrahi Uygulamalar ve Ortodontik Uygulamalar olarak iki safhada ve multidisipliner bir yaklaşımla yapılmaktadır.

Cerrahi Uygulamalar

• Dudağın Kapatılması (Doğum sonrası ilk 3 ay içerisinde)
• Damağın Kapatılması (1.5 – 3 yaş arası)
• İkincil Damak Operasyonu (8-10 yaş arası)

Ortodontik Uygulamalar

İkincil Damak Operasyonu Sonrası (8-12 yaş arası)

Yarık nedeniyle dudak damak yarıklı hastaların üst çeneleri küçük ve dardır. Normal bireylerin üst çeneleri önde, alt çeneleri geride yer alırken dudak-damak yarıklı bireylerde bunun tam tersi görülür. İkincil damak operasyonu sonrası dar ve geride olan üst çenenin genişletilmesi ve ters kapanışın düzeltilerek normal bir kapanış ilişkisi sağlanması hedeflenir. Bu amaçla çeşitli ağız içi plaklar ve ağız dışı aygıtlar kullanılabilmektedir.

Daimi Dişlenme Dönemi (12 yaş sonrası)

Bu dönemde sabit ortodontik tedavi uygulanarak diş ve çene ilişkileri düzenlenir. Tedavi sonrası gerekirse protetik tedaviler de uygulanabilmektedir. Aynı zamanda bazı durumlarda sabit ortodontik tedaviyi takiben 18 yaş sonrası ortognatik cerrahi ameliyatı da gerekebilmektedir.
Bizi takip edin!
GÜRKAYNAK DİŞ KLİNİĞİ Cumhuriyet Blv. No:135 Adil Bey Apt. Kat:1 D:1-2 (9 Eylül Rektörlük Karşısı) 35220 Alsancak, Konak Tel. 0 232 502 25 65   -   onur@gurkaynak.net

İçeriklerimiz ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Sitede yer alan bilgiler, hiçbir zaman hekimin hastasını tıbbi amaçla muayene etmesi, tanı ve teşhis koyması yerine geçemez.